Mijn oplossing voor de drukte in de kinderopvang!

Lijkt het zo of is het zo, we zijn allemaal weer drukker dan druk! De stress is hoog, de dagen zijn te kort om alles gedaan te krijgen. Ik snap het wel, de tekorten in de kinderopvang zorgen voor een enorme verhoging van de werkdruk. In combinatie met de wintermaanden is elke week weer spannend om het rooster rond te krijgen!

De pedagogische professionals werken zich een slag in de rondte, de pedagogisch coaches die de kwaliteit zo goed mogelijk willen verbeteren, managers die continu alleen maar brandjes blussen.

Dit gaat gepaard met veel frustraties en onbegrip. Waarom zien we de manager nooit op de werkvloer? Waarom nemen collega’s ontslag? Waarom wordt er niet aan mij gedacht? De eigen werkdruk neemt iedereen helemaal in beslag!

Weet je wat mijn oplossing hiervoor is? Aandacht en verbinding! Zorg dat je de communicatie binnen de organisatie zo goed mogelijk op orde hebt. Maak tijd om te luisteren, maak tijd om te vertellen waar jij mee bezig bent. Luister, informeer en zoek dan samen naar oplossingen! Door het optimaliseren van de communicatie binnen de organisatie, binnen jouw verantwoording, zet je de eerste stap in de goede richting. Want teleurstelling op teleurstelling zorgt ervoor dat je op gegeven moment de moed opgeeft en geen begrip meer kan opbrengen.

Met aandacht en in verbinding naar de situatie kijken. Durf jij je open te stellen voor de ander? Ga dan het gesprek aan! Verplaats je in de ander, maak verbinding.  Of het nu je collega is,  je manager of een ouder. De ander bevragen is heel belangrijk, met aandacht naar iemand kijken maar ook met aandacht naar jezelf kijken en voor jouw behoeften op durven komen.

Laatst heb ik een mooie oefening gedaan waarin ik werd geconfronteerd en bewust werd van mijn eigen handelen. Want als je wilt dat iets verandert, als je je ergens aan ergert, dan begint de verandering bij jou!

Oefening

  1. Maak een zin van jouw irritatie. Bijvoorbeeld; Merel luistert nooit naar me, Merel waardeert me niet.
  2. Maak het positief: Merel heeft volle aandacht voor mij, Merel stelt het op prijs wat ik bijdraag op locatie.
  3. Beantwoord dan de volgende vraag. Bijvoorbeeld; heb ik volle aandacht voor Merel? Waardeer ik Merel bijdrage aan de locatie?
  4. Reflecteer of er inderdaad een kern van waarheid bij het antwoord van vraag 3 zit. Bijvoorbeeld; zou ik meer aandacht kunnen besteden aan Merel? Zou ik meer waardering kunnen hebben voor Merel? Kan ik me inleven in Merel’s situatie?

Mijn ervaring is door het toepassen van deze oefening ik meer in verbinding kom met de ander en ik meer impact heb op de situatie.

Ga in gesprek met de ander over wat deze oefening heeft opgeleverd. Vertel jouw behoefte: ‘Ik zou het heel fijn vinden om elke week even een moment te hebben met Merel, ik weet eigenlijk helemaal niet hoe het voor haar is.’  Zo ontstaat een waardevol gesprek met oprechte aandacht om elkaar beter te begrijpen, over oplossingen en meer verbinding.

Ik ben benieuwd wat het jou oplevert, het zou echt super zijn als je jouw ervaring wilt delen. Dit kan zoveel anderen helpen!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...