Ontstress de baby’s

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen tijdens het werk. Verminder de stress van de baby’s en begin bij jezelf.

Stress bij baby’s

Het fysieke stresssysteem bij jonge baby’s is nog niet af. Zij kunnen nog heel snel van slag raken en zijn totaal afhankelijk van volwassenen om hen heen. Ze schreeuwen en huilen het uit; ‘Help mij!’ Als baby’tjes bijvoorbeeld niet direct getroost worden zijn ze oprecht in paniek. Baby’s staan nog helemaal open voor alle indrukken, dus ook voor de gevoelens van stress bij anderen om hen heen.
‘Je hebt weleens van die momenten, dat bijna alle baby’s huilen. Het lijkt wel of ze elkaar aan steken.’
Dit ‘samen huilen’ komt omdat de baby’s het horen en zien van deze stress, als hun eigen stress ervaren. Je kunt je dus wel voorstellen, dat als we als professionals gestrest zijn, dat dit een enorme invloed heeft op de baby’s.

Stress bij pedagogisch professionals

Uit de praktijk weten we dat pedagogisch professionals regelmatig gestreste dagen hebben. ‘Maar wat heeft mijn stress dan voor invloed op de baby’s op de groep?’, zal je denken. Voor ons is een verhoogd niveau van stress zo normaal, dat we niet eens meer merken wat voor invloed dit op onszelf en onze omgeving heeft. Gedurende de dag moeten er naast de verzorging ook veel taken gedaan worden. Er wordt veel heen en weer  of in en uit gelopen. We zien veel pedagogisch professionals heel druk zijn met de randvoorwaarden. Het echt spelen met kinderen en zitten op de grond is een grote uitdaging.

Ontstress je team!

De manager, senior of pedagogisch coach heeft al helemaal veel op zijn/haar bordje liggen. Veel verschillende taken met allemaal een hoge prioriteit. 
Een dag verloopt vaak van zomaar even in en uit de babygroep lopen om informatie uit te wisselen met de pedagogisch medewerkers, dan even later nieuwe ouders rondleiden. Daarna bel je de babygroep over het rooster. Het oplossen van een niet goed sluitend hekje, je loopt nog even langs de babygroep om te vertellen dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt.
Dit zijn allemaal goedbedoelde acties, maar waar wel een bepaalde mate van stress doorheen sijpelt. Dit alles is extra afleiding voor de pedagogisch professionals. Daarnaast kan het ook nog zijn dat de baby’tjes je gevoel van verhoogde stress ervaren als je binnenkomt. Ieder signaaltje kunnen baby’s oppikken, hun systeem staat nog wagenwijd open. Met als gevolg dat ze jouw stress en die van de pedagogisch professionals als hun eigen stress ervaren.

Rustmomentjes

De kunst is dus om bij jezelf te beginnen. Niet voor niets zeggen ze in het vliegtuig dat je eerst zelf een zuurstofmasker op moet doen, voordat je een kind of een ander helpt. Zorg goed voor jezelf, creëer je eigen rustmomentjes en ontspan. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, omdat we zo gewend zijn om hard te werken.
Maar wil je zorgen dat de baby’s in jouw groep minder stress en meer ontspanning ervaren, begin dan bij jezelf. Het helpt om jezelf eens de vraag te stellen; Wanneer ben ik gehaast en hoe gedraag ik me dan? Dit kun je ook aan je collega’s vragen. Je houding, je intonatie, je stemvolume etc., zijn vaak anders als je gehaast of gestrest bent. Verandering begint bij bewustwording. Haal op die momenten eens bewust diep adem. Dat klinkt echt te simpel voor woorden en dat is het ook. Het is alleen de kunst om het ook te doen. Een andere tip is om iedere dag een ontspan-actie voor jezelf te doen. Bedenk je eens wat op je werk ontspanning geeft. Zet bijvoorbeeld eens een ontspannen muziekje op, een geurzeepje of een mooie foto/poster. Herinner jezelf dat ook jij recht hebt op ontspanning gedurende je werkdag. Je krijgt vanuit ontspanning juist meer gedaan en je levert kwalitatief beter werk.
Een bijkomend voordeel is dat je de medewerkers die bij jou op kantoor in en uit lopen direct een trigger tot ontspanning meegeeft. Weet jij waar je team van ontspant gedurende de dag?

Meer weten?
Wil je meer tips over hoe je je rust kunt bewaren en kunt ontspannen tijdens je werkdag? En wil je hiermee je team kunnen inspireren, zodat jullie samen stress kun vermijden bij jezelf én de baby’s? Neem dan eens een kijkje bij de training Ontspannen leiderschap en teamontwikkeling! Of wil je samen met jouw team aan de slag? Dan is de training Mindful Team iets voor jullie!

Populair

Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...
Stel je jezelf deze vraag weleens? Worstel je met balans vinden in je werk en het maken van tijd voor...