Gun jij je team om ontspannen te werken?

We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor is het nodig dat de pedagogisch professionals, locatiemanagers en pedagogisch coaches ontspannen werken. In dit blog wil ik stil staan welke gedachten erbij je opkomen als je dit zo leest. Het is vooral interessant om de (onbedoelde of oordelende) gedachtes te onderzoeken waardoor je niet in actie komt om zo ontspannen mogelijk te werken. Gun jij je team om zo ontspannen mogelijk te werken of komen er belemmerende gedachtes op die de pedagogische groei tegen houdt? 

Schouders eronder
Ben jij ook een harde werker, die ontzettend ambitieus is om de allerbeste kinderopvang neer te zetten? Ik ken talloze locatiemanagers in de kinderopvang die dit zijn. Een aantal heb ik tijdens het manager boost event geïnspireerd en praktische tools gegeven om zo ontspannen mogelijk te kunnen werken. Want dat is nogal een kunst, als je altijd de schouders eronder zet en gewend bent om kei hard te werken. Het was ontzettend mooi om te zien dat er langzaamaan het bewustzijn ontstond dat hard werken niet de oplossing is voor pedagogische groei. Maar juist ontspannen werken.

Als ik ren dan rennen mijn teamleden ook, ik geef inderdaad het (verkeerde) voorbeeld.

Dit besef is niet zomaar ontstaan. Voordat we hier toe kwamen, moesten we wel door een aantal overtuigingen heen. Overtuigingen die we zelf maar al te goed herkennen. Herken jij deze gedachten ook?
Als ik mijn team vertel dat ze moeten ontspannen op het werk….

  • Doen ze straks niks meer…
  • Zitten ze straks in de tuin vooral te zonnen…
  • Dan gaan ze alleen maar met elkaar zitten kletsen…

Zijn dit toch stiekem de gedachtes die naar boven komen? Wees eens eerlijk naar jezelf. Ook al wil je eigenlijk niet zo denken over je team, misschien zit er toch een angst dat als je verkondigt dat ze vooral moeten ontspannen het niet de kant opgaat dat je voor ogen hebt.

Oefen eens!
Stel nou dat je volgende week één dag deze gedachtes loslaat. Durf jij tegen je team te zeggen dat ze voor één dag al het harde werken, al het moeten, helemaal mogen schrappen? Dat ze echt helemaal ontspannen mogen werken met de kinderen?

Ik wil je graag die uitdaging mee geven. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat deze ruimte juist zorgt voor intrinsieke motivatie (die innerlijke drive om te groeien). Door al het moeten, door al het harde werken, vergeten we te ontspannen en te voelen wat er op dit moment nodig is. Wat heb jij nodig? En vooral: wat hebben de kinderen nodig? Vaak komen de pedagogische professionals pas op dit punt als ze de ruimte krijgen om hiervoor te gaan. Als jij je team deze ruimte niet geeft en je laat leiden door je (onbedoelde en onbewuste) overtuiging, dan belemmer je hen (en dus ook de kinderen) in het creëren van die ontspannen omgeving, die zo hard nodig is.

En jij zelf?
Als klap op de vuurpijl, wil ik je dan nog één kritische vraag stellen en jou de spiegel voorhouden. Ik heb het tot nu toe gehad over de overtuiging die je kan hebben als het gaat om ontspannen werken voor je team. Maar gun jij het jezelf eigenlijk wel om ontspannen te werken?

Of komen er dan ook belemmerende gedachtes naar boven zoals:

  • Ik moet hard werken om iets te bereiken of om van betekenis te zijn….
  • Ik heb geen tijd om te ontspannen want ik moet nog zoveel doen….
  • Ik kan het niet maken om te ontspannen op het werk want iedereen werkt zo hard…..
  • Ik ontspan wel als ik alles af heb…..

Door deze gedachtes blijf je zelf heel hard werken, en laat je dit ook als voorbeeld zien aan je team. De kinderen pikken deze signalen ook op. Het is de kunst deze hardnekkige overtuigingen (ik herken ze namelijk ook) om te buigen. Dat begint met (h)erkennen dat je deze hebt!

Gedachtes veranderen
Ik merk o.a. tijdens de training en coaching die ik geef vanuit Forsa, dat het ontzettend waardevol is om hier open over te zijn. Ik ben ook nog vaak bezig met mijn kritische stem, ik vind het ook lastig om mezelf elke dag te gunnen dat ik ontspannen mag werken. Ik merk dat als er veel tegelijkertijd speelt, ik in de valkuil schiet van alle ballen tegelijkertijd hoog willen houden. Ik krijg gedachtes als ‘Kom op, ik moet dit toch wel kunnen!’

Maar ik heb mezelf aangeleerd om er meteen een andere gedachte voor in de plaats te zetten, zoals bijvoorbeeld: ‘ik heb meer energie als ik vanuit ontspanning werk en krijg dan veel meer voor elkaar’ of ‘ik kan pas mijn kwaliteiten en mijn creativiteit benutten om echt van betekenis te zijn, als ik ontspannen werk’.

Wil je hier verandering in brengen en vind je het lastig om te bepalen waar je moet beginnen? In de online training ontspannen werken kijk je eerst hoe je in je eigen werkzaamheden meer rust kan toepassen en welke prioriteiten je stelt. Wil je direct met je team aan de slag en leren hoe je écht de tijd neemt voor hen? Neem dan eens een kijkje bij de training Ontspannen leiderschap en teamontwikkeling!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...