Rustmomentje in de kinderopvang!

Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een extra rustmomentje in te lassen, ben je nog beter in staat om in te spelen op je eigen behoeften en die van de kinderen. Waardoor er meer rust en minder hectiek ontstaat.

Drukte komt door drukte
Op de drukke en hectische dagen op de groep is het heel logisch dat je vaak achter de feiten aanloopt. Zoals bijvoorbeeld het misgrijpen van de luiers, omdat er geen tijd was om ze bij te vullen. Het vervelende is dat dit voor nog meer hectiek zorgt. Kinderen voelen deze drukte aan en worden zelf onrustiger en laten meer lastig gedrag zien. De kans op niet luisteren, jengelen, harder praten en rennen is groot. Ondanks dat er ontzettend hard gewerkt wordt, vergroot dit de kans op het spelen van politieagentje. En dat kost vervolgens weer meer energie.

Als ik drukke dagen op mijn heb, dan heb ik de neiging om letterlijk harder te lopen, dingen in een rap tempo af te werken, of sneller te praten. Ik bedenk me wat ik allemaal moet doen en ben vooral dingen aan het regelen in mijn hoofd. Ik raak sneller geïrriteerd en ik voel me erg moe aan het einde van zo’n dag. Rust is er niet bij, want daar heb ik geen tijd voor. Tenminste, dat maakte ik mezelf wijs. Want ik ontdek steeds meer dat het inlassen van rustmomenten, mij juist aandacht en tijd opleveren. Hoe gek het ook klinkt; een extra rustmomentje biedt uitkomst!

Als je aan het rennen en aan het regelen bent, dan ben je niet aanwezig. En dat voelen kinderen’

De kracht van rustmomenten
Zo’n rustmomentje kun je inlassen door meer te spelen met de kinderen. Ik merk in de praktijk dat er nog veel winst te behalen valt door in de groep te gaan zitten. Het is de kunst om dan ook echt alle regeldingen, zoals het schrijven van schriftjes, het doen van observaties, of voorbereiden van oudergesprekken, los te laten. Als je namelijk letterlijk en figuurlijk aan het rennen en aan het regelen bent, dan ben je niet aanwezig. En dat voelen kinderen. En dan ontstaat er onrust, drukte en lastig gedrag. Fysiek, emotioneel en mentaal aanwezig zijn is een basisbehoefte van kinderen. Het is een voorwaarde voor ontwikkeling. Op de groep zitten, meespelen, echt aandacht hebben en betrokken zijn, hebben een ontzettend groot effect op hectiek. Je bent dan veel opmerkzamer, beter in staat om te zien en te voelen wat kinderen nodig hebben.

Deze momenten van extra aandacht, zorgen ervoor dat de kinderen daarna minder behoefte hebben aan jouw aandacht. Met als gevolg dat jij even rustig een kopje thee kunt pakken. Door te pieken in momenten van volle aandacht, zorg je ervoor dat er minder momenten zijn van strijd. De kans op politieagentje spelen is dan vele malen kleiner. Op de groep zitten en meespelen hoeft niet onderschat te worden, het is zo waardevol om o.a. rust te creëren.

Meer weten? 
Wil je meer weten over hoe je deze momenten haalbaar maakt tussen als je andere werkzaamheden door? In de online training Ontspannen werken kijken we naar hoe jij prioriteiten stelt en hoe je rust kan creëren binnen je dagelijkse werkzaamheden!
Of wil je als locatiemanager of coach rustmomenten en aandacht stimuleren bij jouw team? De Training Ontspannen leiderschap en teamontwikkeling helpt jou bij het vergroten van jullie ontwikkeling!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...