Visie in praktijk

Een visie die doorgevoeld en echt beleeft wordt als je de locatie in wandelt, dat is waanzinnig!

Visie in de hele organisatie
Visie in de kinderopvang is voor mij het startpunt. Daar bouw je de organisatie omheen. Vaak vindt je een mooie visie op ontwikkeling van kinderen en op de toegevoegde waarde van de kinderopvang. Echter, waar organisaties niet altijd lang genoeg bij stil staan is dat deze visie ook betrekking heeft op de gehele organisatie. Om de visie echt op locatie te beleven helpt het als de organisatie de visie toepast in de gehele werkwijze binnen de organisatie. Daarmee bedoel ik natuurlijk dat de visie pas echt bij de kinderen komt als de hele organisatie vanuit zijn of haar visie handelt.

Bekijk de speerpunten van de organisatie. Staat er bijvoorbeeld dat ruimte voor ontwikkeling belangrijk is, of dat er vanuit gegaan wordt dat elk kind uniek is elk kind talenten heeft? Geldt dit dan ook voor je eigen mensen? Gun je elke collega de ruimte voor ontwikkeling? Spreek je intern ook over unieke eigenschappen en talenten die benut/ontplooit mogen worden?

Speelruimte voor professionals
Spelen is ontwikkelen, zeggen de meeste kinderopvangorganisaties. Is er dan ook voldoende speelruimte voor de pedagogische professionals? Of ligt er een groot verschil tussen visie en werkwijze binnen een organisatie. Heerst er toch stiekem de sfeer waarin van bovenaf een heleboel bepaald en besloten wordt en er weinig ruimte is voor de professionals? Voeren jullie binnen de organisatie beoordelingsgesprekken of zijn deze al getransformeerd tot ontwikkelgesprekken? Zet dit jou aan het denken? Neem dan even de tijd voor een moment van reflectie. Hoe zit het precies in jouw organisatie?

De visie tot leven brengen
Maak de visie praktisch! Voor het werken op de groep maar ook voor het werken binnen de organisatie. Wat zeg je nu eigenlijk met al die mooie termen in je visie? Durf het concreet te maken en doe dit niet alleen! Doe dit met elkaar want dan breng je visie echt tot leven.

Als je visie lekker concreet is, dan heb je nog een hele wereld aan afleiding en belemmeringen om het daadwerkelijk in praktijk te brengen. Een deel kan je inbedden in processen en standaarden. Denk aan bijvoorbeeld de inrichting van de ruimtes, de methodieken waar je mee werkt, jaarlijkse interne training en inspiratiemomenten. Maar vergeet ook niet dat rust en ontspanning in een werkdag sleutels zijn om bewust te handelen en met focus vanuit de visie te blijven werken.

Concretiseren, bewustwording, rust en ontspanning geeft ruimte voor het meer bieden van meer kwaliteit. Om organisaties te helpen ben ik in te huren maar heb ik ook producten ontwikkeld om er zelf mee aan de slag te gaan, zoals de training Ontspannen Werken voor locatiemanagers en het programma Mindful Team voor pedagogische professionals. Trainingen waar je meer ontspanning, rust en bewustwording creëert in de organisatie.

Of neem een kijkje bij de Webinar van 19 mei 2022: ‘Pak je rust in de groep’!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...