Hoe maak ik tijd voor mijn team?

Stel je jezelf deze vraag weleens? Worstel je met balans vinden in je werk en het maken van tijd voor je team? Ondanks dat je weet dat beschikbaar zijn voor je team essentieel is voor de kwaliteit van de pedagogiek en werkgeluk van je team? Je hebt het gewoon zo ontzettend druk, dat je er niet aan toe komt. Lees in dit blog hoe je tijd kan maken om je team te observeren, ondersteunen of coachen.

Rennen, vliegen en doorgaan
Taken zoals het beantwoorden van je mail, het ingaan op vragen van je team, ouders en de inspectie, de in- en uitloop als je op kantoor zit, het regelen van vervanging en het rooster elke week weer rond krijgen. De organisatorische zaken vergen veel tijd en energie. Het zorgt ervoor dat je vaak aan het rennen en aan het vliegen bent, met als gevolg: geen tijd om eens rustig op de groepen langs te gaan.

Andere prioriteiten stellen
Als we ontzettend druk zijn, dan zijn we geneigd om eerst onze grote to-do lijst af te werken. Ik kan je uit de droom helpen; deze raakt nooit af. Als je altijd begint met achter je computer duiken, je mail afwerken, naar een afspraak vliegen, een rondleiding doen of iets anders wat belangrijk en urgent lijkt te zijn, dan heb je nooit de rust en de tijd om beschikbaar te zijn voor je team. Er zijn voor je team lijkt op korte termijn namelijk nooit urgent, maar is wel ontzettend belangrijk! Het is dus de kunst om je prioriteiten anders te stellen. Begin je dag met wat je heel belangrijk vindt, maar wat niet perse urgent is. Zoals met oprechte aandacht langs gaan op de groep.

Echt de tijd voor mijn team
Ik hoor je bijna denken; “Dat gaat toch helemaal niet op mijn werk”. Een dag verloopt meestal super chaotisch. Hier komt de kunst van het omdenken. Als je chaotisch begint, dan eindigt het ook chaotisch. Als je met rust begint voor je team, dan is de kans heel groot dat je ook rustig eindigt. Maak aandacht voor je team weer prioriteit nummer één en tegelijkertijd zet je hierdoor de kwaliteit en pedagogiek van jouw locatie ook weer op één.  Start de dag met beschikbaar zijn voor je team!

Nu ik mijn dag start met bewust de tijd te nemen voor mijn collega’s, heb ik gedurende de dag meer tijd om mijn andere to-do’s af te werken. Daarnaast merk ik dat, door mijn prioriteiten om te draaien, ik veel meer rust in mijn hoofd heb. Ik voel me niet schuldig dat ik niet langs geweest ben op de groep. Daarbij merk ik ook dat mijn team veel minder bij me langs komt, als ik ze aan het begin van de dag met alle aandacht gedag heb gezegd.’

Wil jij hier een omslag in maken maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Start dan met de online training ontspannen werken en kijk eerst hoe je in je eigen werkzaamheden meer rust kan toepassen en welke prioriteiten je stelt. Wil je meer weten over écht de tijd nemen voor je team en direct met jouw team aan de slag dan is de training Ontspannen leiderschap en teamontwikkeling iets voor jou.

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...