Ontwikkel veerkracht

Ik hoor het zoveel om mij heen, professionals in de kinderopvang die uit balans zijn of dreigen te raken. Dit zal wel in meerdere sectoren spelen, maar in de kinderopvang komt het door de druk vanwege de grote tekorten in de arbeidsmarkt en dan laat ik zelfs achterwege wat de effecten van de pandemie zijn… In dit blog neem ik je mee in hoe je veerkracht in je kinderopvangorganisatie kan vergroten om in balans te blijven.

De kinderopvang draait op volle toeren er zijn grote uitdagingen om de groepen open te houden. Het woord wat direct bij mij opkomt is veerkracht. Dat is wat deze periode vraagt van alle professionals.

Veerkracht ontwikkel je, daar wordt je niet mee geboren. Als je aandacht besteed aan veerkracht in zal het helpen om als organisatie sterker uit deze ‘crisis’ te komen. Hoe besteden jullie aandacht aan veerkracht in het team? Hoe zorg je ervoor dat je zelf veerkrachtig bent en je team veerkrachtig wordt? Hoe zorg je ervoor dat je niet omvalt als je qua energie wankelt en hoe breng je de balans en rust weer terug op locaties? Ik geef je in dit blog wat ideeën.

De oplossing voor meer balans en veerkracht zit in twee gedeeltes, namelijk in je eigen persoonlijke ontwikkeling en in hoe je als team met elkaar werkt. Om het even samen te vatten staan hieronder twee lijstjes om je mee te nemen in mijn visie met enkele voorbeelden;

Persoonlijke ontwikkeling

 • Mindset; bijvoorbeeld positieve mindset en groeimindset ontwikkelen.
 • Ontspanning; bijvoorbeeld dagelijkse oplaadmomenten creëren en jezelf ontspanmomenten gunnen.
 • Mindfulness; bijvoorbeeld aandacht voor het hier en nu hebben en je niet laten leiden door de chaos/stress in je hoofd.
 • Zelfreflectie; bijvoorbeeld weten wat jouw talenten zijn, wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
 • Oog hebben voor de ander; spreek bijvoorbeeld je waardering uit en moedig elkaar aan, steek elkaar een hart onder de riem.

Professioneel teamwork

 • Planmatig werken; bijvoorbeeld structuur aanbrengen en afspraken maken, dit geeft overzicht en rust.
 • Samenwerken; bijvoorbeeld elkaars talenten benutten en zorgen dat je een goede verdeling hebt.
 • Aandacht; voor geniet-momenten; bijvoorbeeld inzoomen op waarom je het werk doet, je passie. Dit geeft energie!
 • Open en eerlijke communicatie; bijvoorbeeld elkaar feedback geven om samen te groeien en beter op elkaar afgestemd te raken.
 • Werken vanuit rust; bijvoorbeeld door te focussen op de ademhaling en taken één voor één doen i.p.v. multitasken.

Hoe geef jij aandacht aan veerkracht ontwikkelen, zodat je samen sterker uit deze periode komt? Moedig jij je team aan om ook rustmomenten te pakken met bijvoorbeeld een dagelijks praatpot routine? Of deel je met elkaar dagelijks de genietmomenten aan het einde van de dag?

Wil je aandacht besteden binnen je organisatie aan balans, veerkracht en mindful werken? Dan heb ik deze twee mooie producten voor jou!

 1. Training mindful team (voor teams van pedagogische professionals)
 2. Training ontspannen werken (voor de coachende/leidinggevende professionals)

Of neem een kijkje bij de Webinar van 19 mei 2022, ‘Pak je rust in de groep’!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...