3 tips om minder hard te werken

Ik zie veel hardwerkende professionals in de kinderopvang, zowel de pedagogische medewerkers als de coaches en managers. Ze werken zich allemaal een slag in de rondte, ze hebben zoveel te doen en ze willen het graag goed doen voor iedereen. Maar door dit te doen bestaat er het gevaar dat ze, zonder hiervan bewust te zijn, uiteindelijk het kind uit het oog verliezen. In deze blog geef ik je 3 tips om minder hard te werken en het kind weer op nummer één te zetten. 

Als je als een malle van afspraak naar afspraak sjeest of tussendoor even snel alle mailtjes beantwoordt, gebeurt dit niet met volle aandacht. De kans wordt groter dat je signalen mist van je teams, of je ziet ze wel maar hebt niet de tijd en ruimte om er dan wat mee te doen. Door minder hard te werken heb je meer oog voor wat er op dat moment gebeurt en nodig is.

Ook zullen teamleden zien dat je als coach of manager het heel druk hebt, en besluiten om niet alles met je delen om ook jou te ontzorgen, totdat de nood echt hoog is waar uiteindelijk nog meer tijd in gaat zitten. Vervolgens heeft dit allemaal effect op de samenwerking wat zijn weerslag weer heeft op de pedagogische kwaliteit.

Op de groep zie ik hetzelfde gebeuren, pedagogische medewerkers die een hoge werkdruk ervaren zijn vooral taakgericht bezig. De bekende voorbeelden zijn; de was, de schoonmaak en administratie. Deze lijken uiterst belangrijk, kosten veel tijd en hoe hoger de werkdruk hoe langer ze ermee bezig zijn (vooral ook in hun hoofd). Deze medewerkers schieten dan in een soort organiseerstand, waardoor ze minder gericht zijn op aandacht hebben voor de kinderen op de groep. 

Om daar verandering in te brengen is het van belang om echt minder hard te willen werken. Nu dan de 3 tips;

1. Verplaats je in het kind.

Ik stel mezelf en anderen vaak de vraag; wat voor invloed heeft dit uiteindelijk op de kinderen, wat hebben ze nodig? In de kern is alles wat we doen binnen de kinderopvang ervoor bedoeld om alle kinderen de beste start te geven. Dragen jouw besluiten en handelen daaraan bij?

2. Breng een ordening aan in je dagelijks werk

Door drukte en waan van de dag, lijkt alles prioriteit te hebben. Het is dan ook moeilijker te overzien wat belangrijk is voor nu en wat ook later kan. Als je elke werkdag start met een top 3 van wat belangrijk is, kan je makkelijker je focus houden en laat je je minder snel afleiden.

Zet op nummer 1; bijdragen aan kinderen de beste start van hun leven geven.

3. Creëer ‘niet storen’ momenten

Het is nu heel gemakkelijk om je telefoon op ‘niet storen’ te zetten. Zorg dat je dit ook doet als je geconcentreerd aan het werk gaat. Het kost je ontzettend veel tijd als je telkens gestoord wordt en na elke keer gestoord worden kost het veel tijd om weer in dezelfde concentratiemodus verder te gaan. Ook een ‘niet storen’ bordje heeft effect. Met wat uitleg zijn collega’s er snel aan gewend en je houdt hierdoor echt meer tijd over op je dag. Tijd wat je vervolgens kan besteden aan wat er op dat moment nodig is in bijvoorbeeld je team(s). 

Professionals in de kinderopvang hebben een hoop om handen en natuurlijk komt daar soms wat hollen en jongleren bij kijken. Maar door bewust iets minder hard te werken kun je zorgen dat je niet uit het oog verliest wat het belangrijkst is; de beste start voor het kind.

Wil je graag meer in diepte leren hoe je minder hard kunt werken? Neem gerust eens een kijkje bij de Webinar ‘Pak je rust in de groep’ van 19 mei!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...