HarT werken in de babyopvang

Je leest vaak dat de kwaliteit van de babyopvang te wensen overlaat. Er worden een aantal maatregelen ingezet om de kwaliteit te verbeteren, maar we gaan voorbij aan de kern van het probleem. Dit blog geeft inzicht in waarom vanuit je harT werken de beste investering is.

Zelfvertrouwen

Nog meer cursussen die gevolgd moeten worden om de kwaliteit te verbeteren in de kinderopvang is niet de oplossing! Wij zien dat de input alleen gericht op het hoofd, mensen eerder onzeker maken en het gevoel geven dat ze niet goed genoeg zijn. We moeten juist meer investeren in het hart dan in het hoofd, want van nature voelen we namelijk allemaal aan wat baby’s nodig hebben. We kunnen haarfijn inspelen op de behoeften van baby’s. Het maakt daarin echt niet uit of je mbo of hbo geschoold bent. En wat voor baby’s geldt is uiteraard net zo voor het oudere kind!

Hard werken of harT werken?

Hard werken staat gelijk aan: zwoegen, zweetdruppels op je voorhoofd, snel handelen, veel gedaan krijgen in een korte tijd, multitasken, in je hoofd van alles moeten, lange to-do lijsten.
HarT werken is vanuit een flow, rustig handelen, plezier, afgestemd zijn op de ander (of de groep), moeiteloosheid, aanwezig zijn, één voor één de dingen doen en tijd nemen voor overgang van de ene taak naar de andere.

We zien heel erg vaak dat er hard gewerkt wordt in de kinderopvang terwijl met harT werken je evenveel gedaan kan krijgen en ook nog energie overhoudt aan het einde van de dag. Waar kies jij voor?

Een voorwaarde voor het werken vanuit je harT is dat je de (innerlijke) rust hebt en tijd neemt om te voelen. Je stelt jezelf, net als een baby, open voor het opvangen van signalen. We kunnen allemaal merken aan een ander of hij/zij lekker in haar vel zit of moe is. Pas als we de signalen opmerken kunnen we sensitief reageren op de behoeften van de baby’s. In deze (prikkelrijke) tijd waarin onze snelheid van handelen hoog is wordt het steeds moeilijker om stil te staan en bewust alles in je op te nemen zonder er gelijk iets mee te doen. Het vraagt echt een andere houding en overtuiging om vanuit je harT te werken ipv hard te werken.

Geef je team de ruimte 

Als pedagogisch coach, -specialist of manager kun je je team de ruimte geven om vanuit hun hart te werken. Door bijvoorbeeld te laten merken dat je het enorm waardeert als pedagogische professionals op de groep zitten en ‘niets doen’. Luieren, snoezelen of knuffelen wordt (door de pp’ers) vaak ondergewaardeerd. Dit is doodzonde, want deze aandacht vanuit het hart is waar kinderen (en hun hersenen) van groeien. Een waardevolle oefening die jij hen kunt geven is door tijdens het zitten op de grond de vragen te beantwoorden; Noem 5 dingen die je ziet, 5 dingen die je hoort, 5 dingen die je voelt. Download hier de poster, zodat je die op de locatie op kunt hangen. Je triggert zo de pp’ers om hun zintuigen, net zoals bij de baby’s het geval is, helemaal open te zetten. Je zult zien dat ze veel beter in staat zijn om aandacht te hebben voor de signalen die baby’s afgeven. Dat kun je dan vervolgens terugkoppelen in een pedagogische vergadering.

Creëer zelf de rust voor pedagogische groei 

Nog mooier; doe zelf de oefening. Jij kunt in jouw drukke baan ook wel wat rust gebruiken. Dit is niet alleen fijn voor je zelf, maar essentieel voor de pedagogische groei in je team. Als jij voornamelijk aan het rennen en aan het vliegen bent, dan ben je vaak onvoldoende met je hart beschikbaar voor je team. Terwijl, als jij vanuit rust werkt, dan zorg je voor die verbinding met je team, die nodig is voor de pedagogische groei die jij voor ogen hebt. Wil jij ontdekken hoe? Lees dan de managementroman; Pedagogische groei vanuit rust!

En wil je zelf graag meer rustmomenten in je werk vinden? Neem dan ook eens een kijkje bij het Webinar ‘Pak je rust in de groep’ van 19 mei!

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...