De sleutel voor gemotiveerde teams in de babyopvang

Je hebt van alles geprobeerd om er voor te zorgen dat je team op en top gemotiveerd is voor de kwaliteitsslag in de babyopvang. Maar niets heeft tot nu het gewenste resultaat. In dit blog lees je dat wat de missing link is en hoe je hiermee de basis legt voor gemotiveerde teams.

Stel je eens voor dat al je medewerkers continu een rustige omgeving bieden, liefdevolle aandacht aan de baby’s geven en zorgen dat zij volop ontwikkelen. Zij hebben de tijd en de ruimte om vanuit hun hart met de allerkleinsten te werken.

Vind je dit te mooi om waar te zijn?

De praktijk is weerbarstig. Je hebt te maken met medewerkers die niet zo gemakkelijk gemotiveerd zijn voor de pedagogische groei die jij voor ogen hebt. Ze zitten, ondanks alle goede intenties, vaak overvol. Zij worden ook opgeslokt door al het moeten en raken soms beklemd in alle to do’s, die naast de aandacht voor de baby’s en de rest van de kinderen moet gebeuren. Dit begrijp je helemaal. Niet voor niets, dat je ook al verschillende maatregelen hebt getroffen om de medewerkers te motiveren, zoals; een leuke studiemiddag, een cursus voor babyleidsters, extra uren om achterstallig onderhoud in te halen en extra inzet door huishoudelijk hulp om de medewerkers te ontzien.

Helaas hebben deze maatregelen geen zin, als jij nauwelijks te zien bent voor je team. Natuurlijk wil je wel beschikbaar zijn voor je team. Je wilt iedere dag tijd nemen om in alle rust te investeren in je team.

Maar je bent zo druk met al je to do’s en de waan van de dag. Je ervaart een hoge werkdruk. Het ene moment wordt je opgeslokt door ongeplande ouderrondleiding, de andere keer loopt je mailbox over en een ander moment moet je inval regelen of zelf invallen om dat een teamlid ziek is.

Hoe krijg je het dan voor elkaar om gemotiveerde teams te krijgen?

Zij hebben jou nodig om te willen groeien op pedagogisch gebied. Simpelweg, omdat zij ook opgeslokt worden door de waan van de dag en de immense werkdruk. Zij verlangen naar jou beschikbaarheid, naar rustmomenten waarin jij volop tijd investeert in hen.

Dat betekent dat jij het roer om mag gaan gooien. Ondertussen weet je wel dat ontspannen werken ontzettend belangrijk is voor de pedagogische groei. Maar het gaat erom dat je het nu ook echt iedere dag gaat DOEN. Jij mag de moed gaan verzamelen (misschien wel tegen de hele stroming van je locaties in), om echt te kiezen voor ontspannen werken. Als jij dit doet, dan ‘besmet’ je anderen hier ook mee. Dat is wat er nodig is in de babyopvang. Weg met die stress, wat funest is voor de baby’s. We mogen de ontspanning echt gaan omarmen.

Dat betekent dat je wellicht weerstand gaat krijgen. Van je team, omdat ze eigenlijk willen dat je brandjes blust. Van je manager, omdat zij (of hij) wil dat het beleid klopt en aan de wet- en regelgeving gedaan moet worden. Om goed om te gaan met die weerstand, heb je geloof, zelfvertrouwen, durf, moed en power nodig.

Dat gaan we je geven! Tijdens het manager boost event op 19 maart. Zet jij het vast in de agenda?!

Het is ontzettend mooi dat jij een ambitieuze doener bent. Daar ligt de sleutel voor gemotiveerde teams. Durven doen!

Ga jij het durven? Laat het ons weten!