Tekorten in de kinderopvang is stressvol!

De tekorten in de kinderopvang brengt een hoop stress met zich mee! Door de tekorten belanden we in een overlevingsstand, we hebben oog voor het nu, want daar zit het probleem. Hoe krijgen we de diensten van vandaag of van morgen gevuld?

Aan de andere kant geeft het ook juist iets heel erg moois, want het brengt onze aandacht naar het nu! Helaas, inclusief een kleine stressfactor en niet helemaal ontspannen en zen wellicht… maar dit is wel de eerste stap richting mindfulness of niet?!

Stress? Dat komt zo!
Wouter de Jong deelde op het jaarcongres management kinderopvang een mooie quote en die heb ik gelijk opgeschreven, want hij is zo simpel en het geeft direct aan dat wij zelf onze stressreacties in de hand hebben. Ik wil deze graag met je delen omdat ik vind dat we stress moeten vermijden in de kinderopvang. We weten wat stress allemaal met je doet en hoe gevoelig kinderen zijn voor stress!

Hier de Quote die voor jou misschien wel het verschil gaat maken!

“Stress treedt op als wat er is, verschilt met wat het volgens jou zou moeten zijn.”

De stress ontstaat als ik, dat wat er is, niet accepteer, er tegen vecht of wil veranderen! Ik zou gewoon heel graag geen tekorten willen in de kinderopvang, want dit raakt direct de kwaliteit. Helaas heb ik hier geen invloed op, denk je ook direct aan Covey’s cirkel van invloed en betrokkenheid?

Gedachten veranderen, rust vinden
Ik denk dan direct aan de vraag, waar heb ik dan wel invloed op? Uiteraard op je eigen gedachtes, dus het gedeelte wat ik vind dat er zou moeten zijn, daar kan ik wel verandering in aanbrengen. En daar begint het interessant te worden! Volg je me nog? Want ik zou dan, als ik mijn gedachtes verander, accepteren en omarmen dat dit de situatie is en dat het zo zou moeten zijn… hmmm.. Interessant toch?

Als je voorbij de weerstand bent, dan ontstaat er rust. Tenminste bij mij werkt dat zo… er ontstaat ruimte…. en er ontstaat vertrouwen! Het lost de situatie niet op, maar wel mijn reactie erop. Misschien vraag jij je nu af waarom je hier dan iets mee zou doen?

Stress lost deze situatie ook niet op en het brengt eerder nadelige effecten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan je eigen gezondheid, je omgeving, je collega’s en de kinderen.

Komen tot acceptatie
Ga je de komende periode met mij mee op deze reis naar meer mindfulness en meer rust in de kinderopvang?

Als dit jou aanspreekt kijk vooral verder naar de mooie hulpbronnen die ik heb ontwikkeld voor je! Bijvoorbeeld het Webinar ‘Pak je rust in de groep’!
Ik nodig je ook uit om mee te doen met een inspirerende training ontspannen werken in de kinderopvang en voor jouw team(s) staat ook een laagdrempelig en actief (teambuilding) programma Mindful Team klaar, waar je in 2022 mooi samen mee kan starten.

Populair

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel stress ervaren in de kinderopvang. We kunnen dit verminderen, door zelf meer te ontspannen...
Herken jij ook die hectische dagen op de groep, waarin je ontzettend hard werkt om alles te managen? Door een...
We willen allemaal dat jonge kinderen zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor...