(Op)voeding; Op een eigenwijze voedzame manier grootbrengen

‘(Op)voeding is voor iedereen anders en iedereen kan hier op een eigen wijze invulling aan geven. Hoe mooi zou het zijn als we vanuit de basis in de (op)voeding, ons voeden op de manier die passend is. Zodat iedereen op een unieke manier voedzaam wordt groot gebracht’

, aldus Sanne Bosmans.

Wat is een goede opvoeding eigenlijk? Er zijn talloze definities, theorieën en handvatten, waarin duidelijk wordt hoe we het moeten doen. Zoals; rust-duidelijkheid-straffen-belonen-onvoorwaardelijk opvoeden etc. Sanne Bosmans ziet door de bomen het bos niet meer, ”wat mij verwonderd is dat binnen alle richtlijnen, voeding geen rol speelt”. Dan volgt de volgende vraag; wat is voeding eigenlijk? Net zoals bij opvoeding, gelden er talloze onderzoeken die laten zien wat goede en foute voeding is. Zoals voldoende groenten en fruit, bruine boterhammen of juist geen tarwe, melk, of juist geen zuivel en ga zo maar door. Er is zoveel (tegenstrijdige) informatie, waardoor je niet meer weet wat goede voeding is.

Voor mij is de eerste stap, terug naar de basis. Als ik naar de letterlijke betekenis kijk van op-voeding dan is dit; op een voedzame manier grootbrengen. Voedzaam grootbrengen, hoe doe ik dat dan? Hoe meer ik er over nadenk, hoe simpeler het eigenlijk wordt. Stap één is het volgen van de basis, zoals het bieden van veiligheid en liefde, het drinken van zuiver water, puur en (h)eerlijk biologisch eten. En dan komt de variatie, iedereen heeft namelijk andere (op)voeding, wil het voedzaam zijn. Iedereen wordt op een eigenwijze manier voedzaam groot gebracht. Dit is voor mij een proces van het volgen van mijn kennis, gevoel en hart, waarna ik vol vertrouwen eigenwijze keuzes maak.

Ik zal een aantal voorbeelden geven in de dagelijkse opvoeding. Ieder kind is in de basis gebaat bij zich veilig voelen en liefde. Het ene kind heeft echter meer aandacht en uitleg nodig, terwijl het andere kind veel meer duidelijkheid en een rustplek nodig heeft. De behoeften van ouders verschillen daarbij ook nog eens; zoals de ene ouder heeft veel geduld terwijl de ander veel beter is om kort en duidelijk te zijn.
Als we op deze manier ook naar voeding kijken, is iedereen in de basis gebaat bij voldoende zuiver drinkwater. Maar niet iedereen is gebaat bij tarwe, bepaalde groenten/fruit of zuivel. Zo heb ik gemerkt dat te veel tarwe en tomaat niet goed is voor mijn zoontje (hij slaapt dan slechter, is humeuriger en heeft meer uitslag). Yoghurt valt meestal wel goed bij hem, maar voor een ander kind is zuivel helemaal niet goed.

Volgens mij gaat het om het luisteren naar onze eigen behoeften en die van onze kinderen. Dit kunnen we doen door ons bewust te zijn van welke smaken we gebruiken in de (op)voeding. Welke smaken nog geproefd kunnen worden en welke smaken toegevoegd kunnen worden. Door kennis te nemen van (op)voeding en te luisteren naar de unieke behoeften van mij en mijn kind, kom ik tot een eigenwijze (op)voeding.

Ben jij ook benieuwd hoe jouw (op)voeding smaakt. Stel je zelf dan bijvoorbeeld de volgende vragen: moet ik veel door de zure appel heen bijten in de opvoeding, heb ik last van een bittere nasmaak of heb ik veel zoet in de opvoeding? Kom tijdens het kiind festival (13-09) of tijdens streekmarkten in Utrecht, Hilversum en Amersfoort proeven aan de (op)voeding, waardoor er de leukste inzichten onstaan. Bekijk opvoeden eens van een andere kant en laat je inspireren door de verschillende smaken, de gekste combinaties en verassende vervangers.