Meer hart nodig in de jeugdhulp!

De maand mei en juni staan voor ons behoorlijk in het teken van liefde en avontuur. Nathalie is in mei getrouwd en in juni is Sanne moeder geworden van haar tweede zoon! Zowel de bruiloft in het buitenland als de uitbreiding van het gezin is een avontuur waarin liefde de hoofdrol speelt.

Dit maakt mij weer bewust wat liefde en avontuur toevoegt in ons leven. Je hoeft namelijk niet te trouwen in het buitenland of kinderen te krijgen om liefde en avontuur te ervaren. Het kan al dagelijks in de meest kleine dingen, het is meer een mindset.

Liefde en avontuur is naar mijn mening essentieel voor de ontwikkeling en groei van kinderen! Voor agressie en het willen voorkomen van agressie spelen avontuur en liefde ook een grote rol. Al vanaf jongs af aan kan je opvoeden van kinderen zien als een groot avontuur waarin veel liefde nodig is. Ik merk dat hoe moelijker de opvoeding wordt hoe minder avontuur ervaren wordt en hoe moeilijker het gedrag van kinderen is hoe lastiger het is om liefdevol te blijven handelen.

Ik heb eens goed na zitten denken over wat wij nou precies bedoelen met preventie van agressie. We zorgen namelijk met onze begeleiding aan organisaties d.m.v. training en coaching dat agressie afneemt. We zien dat er vaak stappen gemist worden in het voortraject waardoor het tot agressie uitmondt. Dit maken we bewust, we staan stil bij het eigen handelen van de professional zoals wat straal je uit. We inspireren de professional om vanuit een andere mindset te werken. We creëren verbinding in het team en bieden vaardigheden aan en trainen hierin, maar toch blijft de vraag mij plagen. Wat voegen we in essentie nou toe waardoor agressie veel minder wordt?

Een voorbeeld waar ik inmiddels enorm allergisch voor ben geworden is het woord ‘anti-pestprotocol’. Ik begrijp de keuze voor deze benaming niet. Ik vind namelijk dat we ons moeten richten op het opbouwen van een sfeer met elkaar waardoor pesten minder wordt. Ik wil het veel liever hebben over een ‘pro-liefhebbenprotocol’ in plaats van een anti-pestprotocol.

Waar je aandacht aan geeft dat groeit!

Om terug te komen op de bewoording die wij gekozen hebben, namelijk preventie van agressie, is nog werk aan de winkel. Ik ben van mening dat er in de jeugdhulp meer hart nodig is. Ik wil het in werkelijkheid dan hebben over het opvoedklimaat versterken door het toevoegen van liefde en avontuur met als gevolg dat agressie afneemt.

Ik ga er nog eens goed over nadenken want ik wil ook graag begrepen worden door de professionals in het werkveld. Reageer graag onderaan deze pagina, geef commentaar, feedback en tips als je zin hebt, dat stellen we zeker op prijs!