Gun jij je team om ontspannen te werken?

We willen allemaal dat baby’s zich zo veilig en ontspannen mogelijk voelen, zodat ze optimaal tot ontwikkeling komen. Daarvoor is het nodig dat de pm’ers, locatiemanagers en pedagogisch coaches ontspannen werken. In dit blog wil ik stil staan welke gedachten erbij je opkomen als je dit zo leest. Het is vooral interessant om de belemmerende (onbedoelde of oordelende) gedachtes te onderzoeken waardoor je niet in actie komt om zo ontspannen mogelijk te werken. Gun jij je team om zo ontspannen mogelijk te werken of komen er belemmerende gedachtes op die de pedagogische groei tegen houdt? 

Ben jij ook een harde werker, die ontzettend ambitieus is om de allerbeste babyopvang neer te zetten? Wij kennen talloze locatiemanagers in de kinderopvang die dit zijn. Een aantal hebben we tijdens het manager boost event geïnspireerd en praktische tools gegeven hoe zij zo ontspannen mogelijk kunnen werken. Want dat is nogal een kunst, als je altijd de schouders eronder zet en gewend bent om kei hard te werken. Het was ontzettend mooi om te zien dat er langzaamaan het bewustzijn ontstond dat hard werken niet de oplossing is voor pedagogische groei. Maar juist ontspannen werken.

Als ik ren dan rennen mijn teamleden ook, ik geef inderdaad het (verkeerde) voorbeeld.

Dit besef is niet zomaar ontstaan. Voordat we hier toe kwamen, moesten we wel door een aantal overtuigingen heen. Overtuigingen die we zelf maar al te goed herkennen. Herken jij deze gedachten ook?
Als ik mijn team vertel dat ze moeten ontspannen op het werk….

  • Doen ze straks niks meer…
  • Zitten ze straks in de tuin in de zon, een beetje bruin te worden…
  • Dan gaan ze alleen maar met elkaar zitten kletsen…

Zijn dit toch stiekem de gedachtes die naar boven komen? Wees eens eerlijk naar jezelf. Ook al wil je eigenlijk niet zo denken over je team, misschien zit er toch een angst dat als je verkondigt dat ze vooral moeten ontspannen het niet de kant opgaat dat je voor ogen hebt.

Stel nou dat je volgende week 1 dag deze gedachtes loslaat. Durf jij tegen je team te zeggen dat ze voor 1 dag al het harde werken, al het moeten, helemaal mogen schrappen. Dat ze echt helemaal ontspannen mogen werken en met de baby’s mogen doen waar ze zin in hebben?

Ik wil je graag die uitdaging mee geven. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat deze ruimte juist zorgt voor intrinsieke motivatie (die innerlijke drive om te groeien). Door al het moeten, door al het harde werken, vergeten we te ontspannen en te voelen wat er op dit moment nodig is. Wat heb jij nodig, maar vooral wat hebben de baby’s nodig. Hier komen de PM’ers pas vaak als ze de ruimte krijgen om hiervoor te gaan. Als jij je team deze ruimte niet geeft en je laat leiden door je (onbedoelde en onbewuste) overtuiging, dan belemmer je hen en dus ook de baby’s in het creëren van die ontspannen omgeving, die zo hard nodig is.

Als klap op de vuurpijl, wil ik je dan nog 1 kritische vraag stellen en jou de spiegel voorhouden. Ik heb het tot nu toe gehad over de overtuiging die je kan hebben als het gaat om ontspannen werken voor je team. Maar gun jij het jezelf eigenlijk wel om ontspannen te werken?

Of komen er dan ook belemmerende gedachtes naar boven zoals:

  • Ik moet hard werken om iets te bereiken of om van betekenis te zijn….
  • Ik heb geen tijd om te ontspannen want ik moet nog zoveel doen….
  • Ik kan het niet maken om te ontspannen op het werk want iedereen werkt zo hard…..
  • Ik ontspan wel als ik alles af heb…..

Door deze gedachtes blijven je zelf heel hard werken, en laat je dit ook als voorbeeld zien aan je team en de baby’s pikken deze signalen ook op (zie ook blog van brief baby).  Het is de kunst deze hardnekkige overtuigingen (wij herkennen ze namelijk ook) om te buigen. Dat begint met (h)erkennen dat je deze hebt.

Ik merk o.a. tijdens de evenementen die ik geef vanuit Forsa, dat het ontzettend waardevol is om hier open over te zijn. Ik ben ook nog vaak bezig met mijn kritische stem, ik vindt het ook lastig om mezelf elke dag te gunnen dat ik ontspannen mag werken. Ik merk dat als er veel tegelijkertijd speelt, ik in de valkuil schiet van alle ballen tegelijkertijd hoog willen houden. Ik krijg gedachtes als ‘Kom op, ik moet dit toch wel kunnen!’

Maar ik heb mezelf aangeleerd om er meteen een andere gedachten voor in de plaats te zetten, zoals bijvoorbeeld: ‘ik heb meer energie als ik vanuit ontspanning werk en krijg dan veel meer voor elkaar’ of ‘ik kan pas mijn kwaliteiten en mijn creativiteit benutten om echt van betekenis te zijn als ik ontspannen werk’.

Ik ben heel benieuwd welke overtuigingen jouw belemmeren en hoe je dit bestrijdt. Laat me dit vooral weten in een reactie onder deze blog, dan neem ik dit mee in de online lezing van 4 april pedagogische groei vanuit rust, zodat we allemaal durven te gaan voor ontspannen werken en hiermee de pedagogische groei bevorderen.